hvordan magefett kan øke kreftrisikoen

how belly fat could increase your cancer risk

En ny studie gir nå nye detaljer som viser at et bestemt protein frigjort fra fett i kroppen kan føre til at en ikke-kreftfylt celle blir til en kreft. Forskningen fant også at et lavere lag med abdominal fett, sammenlignet med fett like under huden, er den mest sannsynlige skyldige, frigjør enda mer av dette proteinet og oppmuntrer til vekst i veksten.

En ny studie fra Michigan State University tilbyr nå nye detaljer som viser at et bestemt protein som frigjøres fra fett i kroppen, kan forårsake en ikke-kreftformet celle for å bli en kreft. Den føderalt finansierte undersøkelsen fant også at et lavere lag med abdominal fett, sammenlignet med fett under huden, er den mest sannsynlige skyldige, frigjør enda mer av dette proteinet og oppmuntrer til vekst i veksten.

"Mens det har vært flere fremskritt i behandling av kreft og forbedring av pasientens livskvalitet, fortsetter antallet nye tilfeller å øke," sa Jamie Bernard, lederforfatter og en assisterende professor i farmakologi og toksikologi.

"Det er viktig å forstå årsaken, slik at vi kan gjøre en bedre jobb for å redusere antall kreftfall ved hjelp av kosttilskudd eller terapeutiske inngrep."

Det er anslått at mer enn en tredjedel av befolkningen er overvektig. Fedme har vært knyttet til flere typer kreft, inkludert bryst, kolon, prostata, livmor og nyre, men Bernard indikerte at bare å være overvektig er ikke nødvendigvis den beste måten å bestemme risiko for.

"Vår studie tyder på at kroppsmasseindeksen, eller BMI, kanskje ikke er den beste indikatoren," sa Bernard. "Det er abdominal fedme, og enda mer spesifikt, nivåer av protein som kalles fibroblast vekstfaktor-2 som kan være en bedre indikator på risikoen for at celler blir kreftfremkallende."

Det er to lag med magefett. Topplaget, kjent som subkutant fett, ligger rett under huden. Laget under det, kalt visceralt fett, er det hun syntes å være mer skadelig.

Bernard og hennes medforfatter Debrup Chakraborty, en postdoktorstudent i laboratoriet hennes, studerte mus som ble matet et fettfattig kosthold og oppdaget at dette høyere risikofaktamentet av fett ga større mengder fibroblastvekstfaktor-2 eller FGF2, protein sammenlignet med subkutant fett. De fant at FGF2 stimulerte bestemte celler som allerede var sårbare for proteinet og forårsaket at de vokste inn i svulster.

Hun oppsamlet også visceralt fettvev fra kvinner som gjennomgår hysterektomi og fant at når fettsekresjonene hadde mer av FGF2-proteinet, dannet flere av cellene kreftvektorer når de ble overført til mus.

"Dette ville tyde på at fett fra både mus og mennesker kan gjøre en ikke-tumorigenisk celle malign transformert til en tumorigene celle," sa Bernard.

Hun la til at det er flere andre faktorer som frigjøres fra fett, inkludert hormonet østrogen, som kan påvirke kreftrisiko, men mange av disse studiene har bare kunnet vise en forening og ikke en direkte årsak til kreft. Hun sa også at genetikk spiller en rolle.

"Det er alltid et sjanse for at en person vil få kreft eller ikke," sa Bernard. "Men ved å gjøre smartere valg når det gjelder kosthold og mosjon og unngå skadelige vaner som å røyke, kan folk alltid bidra til å skape oddsene i deres favør."

Bernard indikerte at hun allerede ser på å identifisere nye anti-kreftforbindelser i hennes forskning som kan stoppe effektene av FGF2.

Studien er publisert i tidsskriftet Oncogene og ble finansiert av National Institutes of Health.